yayinlar

6645 Sayılı Torba Kanun’dan İşverenlerin Payına Düşenler

İş sağlığı ve güvenliği ile diğer iş hukukunu ilgilendiren düzenlemeler ilgili olarak, geçtiğimiz Eylül ayında yayınlanan 6552 sayılı Torba Kanun’da yapılan değişikliklerden sonra; 23.04.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6645 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile de, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku’nu ilgilendiren bir çok yenilik hayatımıza girdi. 6645 Sayılı Yasa’da yer alan bazı önemli değişiklikleri, kısa açıklamaları ile başlıklar halinde aşağıda paylaşmaktayız.

 İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanınızı, işten çıkarırken bir daha düşünün!

İşverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinin denetlenebilmesi amacıyla, işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarına ÇSGB ‘na ihbar/ bildirimde bulunma zorunluluğu getirilmiştir. Uygulamada, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının, işveren ile aralarında sözleşmesel ilişki bulunması nedeniyle, bu tür ihbar/bildirimlerin yapılması fiilen pek mümkün görülmemekte ise de; 23.04.2015 tarihinde yürürlüğe giren 6645

Sayılı Torba Kanun ile, işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları, işverene karşı koruma altına alınmıştır. Yeni düzenleme ile, işverenler, tedbir almadıkları için kendilerini Bakanlığa ihbar eden işyeri hekimi veya isg uzmanlarını bu sebeple işten çıkarırlar ise; en az 1 yıllık sözleşme ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olacaklardır. Yasal düzenlemede, diğer İş Kanunu’ndan doğan hakların saklı tutulduğunu da özellikle belirtmekte fayda var. Yani iş güvencesinden doğan talepler ve kıdem-ihbar tazminatları gibi yasal hakların da ayrı olarak yine işveren tarafından ödenmek zorunda kalınabileceği de, yapılacak fesih işlemleri sırasında mutlaka dikkate alınmalıdır.

Bir hapis cezası daha! İş güvenliği nedeniyle durdurulan işe sakın devam etmeyin!

6331 Sayılı Kanun’da iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması durumunda, işin durdurulması yönünde düzenlemeler zaten yapılmıştı. 6645 sayılı Torba yasa ile, işin durdurulmasına dair hükümlere ciddi cezai bir yükümlülük daha eklenmiş olup; buna göre işverenlerin artık sadece idari para cezası yaptırımı ile karşılaşması sözkonusu olmayacak; işin durdurulması kararına rağmen işe devam etmeleri halinde, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile yargılanacaklardır.

Yeni işveren teşviklerine göz attınız mı?

Torba Yasa ile 4447 İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen bir hüküm ile; iş sağlığı ve güvenliğini ciddiye alan işverenler için bir teşvik uygulanmaya başlandı. Buna göre, ondan fazla çalışanı olan çok tehlikeli işyerlerinde, 3 yıl boyunca ölümlü yahut sürekli iş göremezliğe sebep olan bir iş kazası olmaması halinde; işverene ait işsizlik sigortası payı, 3 yıl süreyle %1 olarak uygulanacaktır.


Bir diğer teşvik; 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan Türkiye İş Kurumu tarafından 31/12/2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanların, işe alınması halinde yararlanabilecek olan; 30 ve 42 ay olarak değişen sigorta primi teşvikidir. Teşvikten yararlanmak için, diğer bir çok teşvikte olduğu gibi; işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak; aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde vermesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması gerekecektir.

Yapı denetim kuruluşları da, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini takip etmek zorunda!

Yapı Denetimi Hakkında Kanunda yapılan değişiklik ile, yapı denetim kuruluşlarına , çalışmaların, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesi gereken sağlık güvenlik planına uygun olarak yapıldığını kontrol etme ve gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarma, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne bildirme yükümlülüğü getirilmiş olup; bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde, ilgili şirketlere idari yaptırım uygulanacaktır.

İşverenler, baba olan işçilerinize de doğum iznini vermeyi unutmayın!

İş Kanunu’nda yapılan değişiklik ile, eşinin doğum yapması halinde, babalara da beş gün ücretli izin verilecektir. Mazeret izinlerini içerir hükümde yapılan değişiklikte ayrıca, engelli çocuğunun tedavisini takip etmek zorunda olan işçilere de bir yıl içinde on güne kadar ücretli izin verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Gece çalışmalarında bazı işverenlere istisna tanındı!

İşverenlerin gece çalışma sürelerini en fazla yedibuçuk saat olarak belirlemeleri gerektiğini düzenleyen İş Kanunu 69.maddesinde, bir istisnaya gidildi ve turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işler için, işçinin yazılı onayı olması halinde yedibuçuk saat üzerinde çalışma yapılmasına izin verildi.

Çocuk işçilerin çalıştırılmasına ilişkin yönetmelik çıkarılacak!

On dört yaşını doldurmamış çocukların, sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalıştırılabilmesi yönünde düzenleme yapılmış olup; çocukların görev alabileceği sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinin kapsamı, bu faaliyetlerde çalışacak çocuklara çalışma izni verilmesi, yaş grupları ve faaliyet türlerine göre çalışma ve dinlenme süreleri ile çalışma ortamı ve şartları, ücretin ödenmesine ilişkin olarak ise yönetmelik düzenlenecektir.

Sağlık sektörü işverenlerine bir haber daha: hekimler 4/I-b sigortalısı sayılıyor!

Torba Kanun’un getirdiği düzenlemelerde, dikkat çeken hükümlerden biri ; 5510 Sayılı Kanunu’na eklenen Ek 10.madde. Yeni düzenleme şöyle; “Şirket ortağı olan veya mesleğini serbest olarak icra eden hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişiler, özel hukuk kişileri ve/veya vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde hizmet vermeleri hâlinde sözleşmelerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Ancak, bu maddenin yayımı tarihinden önce 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak çalışılan sürelere ilişkin haklar saklıdır.” Düzenlemeye göre, sağlık sektörü işverenleri, “herhangi bir” şirket ortağı olan hekimler ile çalışmalarında, açıkça sözleşmelerinde 4/I-a sigortalılığına dair bir düzenleme yapmadıkları sürece, hekimler 4/I-b kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Maddenin ilk fıkrasında yer alan Kurum ile sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucuları dendiğinden; sadece Kurum ile sözleşmesi olan sağlık hizmeti işverenleri için mi geçerliliği olacağı yoksa tüm sağlık kuruluşlarını mı kapsayacağı, Kurum tarafından yapılacak düzenlemeler ile belirlenecektir. Bu düzenlemenin netleşmesi, özellikle, bordro dışındaki hakediş ödemelerinin doğurabileceği sigorta prim borcu risklerine karşı işverenlere rahat bir nefes aldırabilir.

Şirket kanuni temsilcileri, üst düzey yönetici ve yetkilileri dikkat! SGK tarafından başlatılan icra takipleri ve hacizler kaldırılıyor!

5510 sayılı kanuna getirilen geçici 61.madde ile, haklarında İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre iflas kararı verilmiş ve işlemleri devam eden, iflas tasfiyesi sonuçlanmış olan şirketlerin borçlarından, SGK mevzuatı çerçevesinde müşterek ve müteselsil sorumluluğu bulunanlardan, şirket yönetim organlarında görev almayan ve sermaye sahibi olmayan kanuni temsilciler ve üst düzey yönetici veya yetkililerinin; Kurum alacaklarından dolayı icra takibi başlatılmış olsun veya olmasın müşterek ve müteselsil sorumluluklarının sona ereceği; ve yapılan icra takiplerinin ve hacizlerin de sonlandırılacağı belirlenmiştir.

İşverenler, SGK’ya iş kazası veya meslek hastalığından ötürü rücu’en tazminat borcunu yapılandırabilir!

Torba Kanun ile, SGK’ya iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle rücu’en tazminat borcu olan işverenler için başvuru şartına bağlı olarak, yapılandırma imkanı getirildi. Düzenleme kapsamında borçlarını yapılandıranlar, faiz indiriminden de yararlanabilecekler.