yayinlar

Araç Kiralama Firmalarına Getirilen Yeni Yükümlülükler Hakkında Bilgi Bülteni

Polis Vazife Ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev Ve Yetkileri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Araç Kiralama Firmalarına Getirilen Yeni Yükümlülükler

Kamuoyunda İç Güvenlik Yasası olarak bilinen ve günlerce tartışılan Polis Vazife Ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev Ve Yetkileri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 04.04.2015 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Birçok alanda yeni düzenlemeler getiren kanun araç kiralama firmalarına da bir takım yeni yükümlülükler getirmiştir.

 

Kanunun yürürlüğe girdiği 04.04.2015 tarihinden itibaren;

  • Araç kiralama şirketlerinin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi kayıtlarını usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak ve bu kapsamda mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurma yükümlülüğü altına girmişlerdir. Ancak araç kiralayanın kamu kurum veya kuruluşu olması hâlinde sadece kamu kurum veya kuruluşuyla yapılan sözleşme ile araç bilgileri sisteme kaydedilecektir.

    Bu yükümlülüklere aykırı hareket edenlere beş bin Türk Lirası idari para cezası verilecektir.

  • Araç kiralama esnasında gerçeğe aykırı kimlik kullananlar ile araç kullanıcılarından elde edilen bilgi ve kayıtları, hukuka aykırı olarak kullanan, bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişiler, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre cezalandırılacaklardır.

    Gerçeğe aykırı kayıt tutan veya bilgi verenlere ise on bin Türk Lirası idari para cezası kesilecektir.

  • Araç kiralama firmasının işlenen bir suçu gizlemek amacıyla bilgileri yok etmesi halinde işletme ruhsatı iptal edilecek ve hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması başlatılacaktır.

  • Kanunun yürürlüğe girdiği 04.04.2015 tarihinden itibarenaltı ay içinde araç kiralama şirketleri tüm kayıtlarını bilgisayarda tutmak ve bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlamak ile yükümlü olacaklardır. Bu şartı yerine getirmeyen işletmelere mülki idare amirlerince on bin Türk Lirası idari para cezası verilecek, fiilin tekrarı hâlinde ise işletme ruhsatları iptal edilecektir.