yayinlar

Sağlık, Turizm ve Özel Güvenlik Hizmeti Sunan İşverenleri Sevindirecek Haber: Sektörün Gece 7,5 Saatten Fazla Çalışma Sorunu Yeni Yasa ile Düzenlendi!

Bilindiği üzere, İş Kanunu hükümleri uyarınca, gece çalışma süresinde, sektör ayrımı olmaksızın 7,5 saat sınırı mevcuttur. Bu sınıra uyulmaması işverenler yönünden; gerek idari para cezası, gerek Işçinin yasal sınırlara uyulmamasını gerekçe göstererek iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatını talep etmesi ve gerekse iş kazalarındaki kusur oranının artmasına bağlı olarak ciddi riskler oluşturmaktadır. Ancak, bilhassa sağlık, turizm ve özel güvenlik hizmetlerinde, işverenlerin işin niteliğine bağlı olarak, uygulamada bu çalışma süresi sınırına uyamadığı bilinmekteydi.

4 Nisan 2015 günü görüşmeleri tamamlanan İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair Kanun metninde, gece çalışmaları ile ilgili olarak sağlık, turizm ve özel güvenlik hizmeti veren işverenler lehine önemli bir değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti veren işyerlerinde, işçinin yazılı onayı alınır ise, gece çalışma süresi 7,5 saati aşabilecek. Böylece uygulamada zaten gece döneminde 11 saati bulan vardiya sistemi çalışan bu işyerlerinin çalışma sistemi bir nevi yasal zemine oturtulmuş oldu. Kanun henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadı ancak yapılan değişiklik elbette yeni soruları da doğurmaya başladı:

  1. Yazılı onay, sürekli bu uygulamanın yapılması için yeterli olacak mı; yoksa her gece çalışması için ayrıca mı alınacak? Yada her yıl alınan fazla çalışma onayında , gece çalışması için de onay verilmesi yeterli olacak mı?
  2. Gece çalışma süresi aşıldığında, bu süre haftalık 45 saat aşılmasa dahi fazla çalışma sayılıyor ve fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekiyordu; bundan sonra fazla çalışma sayılmayacak ve fazla çalışma ücreti ödenmeyecek mi?
  3. Belirlenen sektörler, postalar halinde işçi çalıştırıyor. Kanun yürürlüğe girdikten sonra, Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerinde de, değişiklik yapılacak mı?

İlgili yasa Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra, hem bu soruların hem de İş Hukuku’na ilişkin diğer etkilerinin değerlendirmesini sizlerle paylaşacağız.