yayinlar

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Hakkında Bilgi Bülteni

23.10.2014 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan, elektronik ticarete ilişkin esas ve usulleri düzenleyen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine Hakkında Kanun çok kısa bir süre içerisinde, 01.05.2015 tarihinde yürürlüğe girecektir. 

Bu kanunun yürürlüğü ile birlikte elektronik ticaret ile ilgilenen kişilere bir dizi yükümlülükler getirilmiştir. Bu yazı da bu yükümlülüklerin neler olduğu ile ilgili sizleri aydınlatmayı hedeflemekteyiz.

 

1. Bilgi Verme Yükümlülüğü

Kanun’un yürürlüğe girdiği 01.05.2015 tarihinden itibaren elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilerin (Hizmet Sağlayıcılar) elektronik iletişim araçlarıyla bir sözleşmenin yapılmasından önce;

  1. Alıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgilerini,
  2. Sözleşmenin kurulabilmesi için izlenecek teknik adımlara ilişkin bilgileri,
  3. Sözleşme metninin sözleşmenin kurulmasından sonra, hizmet sağlayıcı tarafından saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının daha sonra erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgileri,
  4. Veri girişindeki hataların açık ve anlaşılır bir şekilde belirlenmesine ve düzeltilmesine ilişkin teknik araçlara ilişkin bilgileri,
  5. Uygulanan gizlilik kuralları ve varsa alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmalarına ilişkin bilgileri,

sunmaları gerekecektir.

Hizmet sağlayıcı, varsa mensubu olduğu meslek odası ile meslekle ilgili davranış kurallarını ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğini de belirtmek zorundadır.

Tarafların tüketici olmadığı hâllerde yukarıda belirtileniki düzenlemelerin aksi kararlaştırılabilecektir.
Hizmet sağlayıcı, sözleşme hükümlerinin ve genel işlem şartlarının alıcı tarafından saklanmasına imkansağlamakla yükümlüdürler.

2. Elektronik İletişim araçlarıyla Verilen Siparişlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Elektronik iletişim araçlarıyla verilen siparişlerde aşağıdaki hususlar geçerli olup, bu hususlara dikkate edilmesi gerekecektir. 

  1. Hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dâhil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlamalıdır.
  2. Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını gecikmeksizin elektronik iletişim araçlarıyla teyit etmekle yükümlü tutulmuştur.
  3. Sipariş ve siparişin alındığının teyidi, tarafların söz konusu beyanlara erişiminin mümkün olduğu anda gerçekleşmiş sayılacaktır.

3. Ticari İletişime İlişkin Esaslar

Ticari iletişimde;

  1. Ticari iletişimin ve bu iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasınısağlayan bilgilerin tüketiciye sunulması zorunlu tutulmuştur.
  2. İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların bu niteliklerinin açıkça belirlenebilir olması, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilir ve bu şartların açık veşüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılabilir olması gerektiği öngörülmüştür. 

4. Ticari Elektronik İleti Gönderme Şart

Elektronik ticaret ileilgilenen birçok gerçek ve tüzel kişiyi ilgilendiren en önemli düzenlemelerden birisi de ticari elektronik ileti gönderilebilmesi için getirilen onay şartıdır. 

Bildiğiniz gibi elektronik ortamda mal veya hizmet satan birçok firma ürünleri, ürünleri ile ilgili promosyonlar vb. konularda, kimi zaman tüketicilerin tepkilerine de neden olacak sıklıkta ticari elektronik ileti olarak tanımlanan bu türde bilgi mesajları göndermektedirler. 01.05.2015 tarihinden itibaren bu türde ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecektir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecektir.
Esnaf ve tacirlere ise önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecektir.

5. Gönderilecek Ticari Elektronik İletinin İçeriği İle İlgili Düzenlemeler

Gönderilen ticari elektronik iletinin içeriğinin, alıcıdan alınan onaya uygun olması gerekmektedir. 

İletide, hizmet sağlayıcının tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olarak telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri yer alacaktır.

İletide, haberleşmenin türüne bağlı olarak, iletinin konusu, amacı ve başkası adına yapılması hâlinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilecektir.

6. Alıcının Ticari Elektronik İletiyi Reddetme Hakkı

Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayıreddedebileceklerdir.

Hizmet sağlayıcı ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesinisağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlü tutulmuştur.

Talebin ulaşmasını müteakip hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurmak zorundadır.

7. Kişisel Verilerin Korunması

Hizmet sağlayıcı, bu Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumlu tutulmuş, kişisel verileri ilgili kişinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletmesi ve başka amaçlarla kullanması yasaklanmıştır.

8. Ceza Hükümleri

  • 1.000,00 TL’ dan 5.000,00 TL’ na kadar idari para cezasını gerektiren fiiller aşağıdaki gibi belirlenmiştir;

- Bilgi verme yükümlülüğüne aykırı hareket etmek.

- Siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dâhil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlamamak

- Onay almadan ticari elektronik ileti göndermek

- Alıcıdan alınan onaya uygun ticari ileti göndermemek

  • 1.000,00 TL’ dan 10.000,00 TL’ na kadar idari para cezasını gerektiren fiiller aşağıdaki gibi belirlenmiştir;

- Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını gecikmeksizin elektronik iletişim araçlarıyla teyit etmemek

- Sipariş verilmeden önce alıcıya, veri giriş hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve erişilebilir teknik araçları sunmamak

- Ticari iletişimin ve bu iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgileri sunmamak

- İletide, hizmet sağlayıcının tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olarak telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgilerine yer vermemek

- İletide, haberleşmenin türüne bağlı olarak, iletinin konusu, amacı ve başkası adına yapılması hâlinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere yer vermemek

  • 2.000,00 TL’ dan 15.000,00 TL’ na kadar idari para cezasını gerektiren fiiller aşağıdaki gibi belirlenmiştir;

- İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların bu niteliğini açıkça belirlemeyen, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilmesini sağlamayanlara ve bu şartların açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılabilir olmasını sağlamamak

- Ret bildirimini, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamamak ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmamak.

- Talebin ulaşmasını müteakip hizmet üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurma yükümlülüğüne aykırı hareket etmek.

  • 2.000,00 TL’ dan 5.000,00 TL’ na kadar idari para cezasını gerektiren fiiller aşağıdaki gibi belirlenmiştir;

- Bakanlıkça görevlendirilen denetim elemanlarına talep ettikleri bilgi ve belgeleri vermemek, denetim elemanlarının yazılı ve sözlü bilgi taleplerini karşılamak ve her türlü yardım ve kolaylığıgöstermemek.